Poster Festivalul Internațional de Film Queer Serile Filmului Gay 2014

2014: Între 10 şi 16 noiembrie, comunitatea gay din România sărbătoreşte la Cluj 10 ani de filme gay

Ajuns la cea de-a zecea ediție, SERILE FILMULUI GAY, singurul festival de film cu tematică gay din România, ia start începând cu 10 noiembrie la Cluj-Napoca.

50 de filme dintr-un total de 780 înscrise, majoritatea în premieră națională, au fost selectate să intre în competiția din acest an, ele provenind din 21 de țări. Pe lângă acestea, ca o noutate, vor fi proiectate patru lung metraje şi documentare în parteneriat cu Ambasada Finlandei, Ambasada Spaniei şi Institutul Francez din Cluj-Napoca.

Totodată apreciem aportul susținut al Ambasadei Israel la Bucureşti, al Ambasadei Marii Britanii și al Ambasadei Statelor Unite ale Americii precum şi suportul Asociației ACCEPT.

Festivalul, care se va desfăşura timp de o săptămână până pe 16 noiembrie, aduce la Cluj-Napoca regizori şi producători din străinătate, dar şi un juriu internațional ce va desemna cel mai bun film de scurt metraj, cel mai bun documentar şi cel mai bun film de lung metraj. Ca şi până acum, şi publicul, care va avea acces gratuit la aceste proiecții, îşi va putea desemna pelicula preferată în cele trei locații alese în acest an: cinematograful “Victoria”, ceainăria culturală “La Perne” şi clubul destinat comunității LGBT, “Delirio”.

Evenimentele conexe nu vor lipsi nici ele din programul festivalului, program ce va include sesiuni de Q&A cu realizatorii peliculelor, lansări de cărți, un workshop axat pe discursul instigator la ură realizat în parteneriat cu asociația “GoFree” dar şi o o expoziție “călătoare” prin cafenelele clujene şi o instalaţie realizată în colaborare cu “Decât O Revistă” şi artistul Paul Mureşan.

Un eveniment aparte îl va reprezenta, în contextul creşterii numărului de persoane infectate cu HIV şi a lipsei unui efort concentrat guvernamental de implementare a unui program național de educaţie, dezbaterea “Sunt stăpânul sănătății mele!” la care vor fi invitați să vorbească tuturor celor interesați de a se informa, Dr. Anca Streinu-Cercel, şef lucrări al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din Bucureşti dar şi psihologul Odette Chirilă, de la aceeaşi instituție de prestigiu.

“Din ce în ce mai multă lume a auzit de acest festival, din ce în ce mai mulți tineri trec peste prejudecățile cu care au fost încărcați de acasă şi vin la aceste filme, vin să vadă şi să încerce să cunoască şi o altă lume, despre care nu ştiu decât din can-can-ul mediatic şi din poveştile cu zmei pe care le-au auzit de acasă sau de la prieteni. Cu fiecare ediție, mesajul nostru ajunge la mai multă lume, ne facem mai bine cunoscuți, lumea începe să se obişnuiască cu ideea că existăm şi că nu suntem mai diferiți decât ceilalți, odată ce începi să ne cunoşti. Prin cultură, poarta noastră rămâne mereu deschisă şi sperăm că fiecare nouă ediţie va ajuta la prăbuşirea cât mai multor ziduri ridicate între societatea civilă şi comunitatea LGBT. Există foarte multe semne bune, față de acum zece ani când s-a desfăşurat prima ediţie a festivalului. Mai avem, totuşi, un drum lung de parcurs, iar fiecare ediție a SFG şi fiecare persoană care ne calcă pragul ne ajută să facem împreună un pas important înainte”. – Lucian Dunăreanu, directorul festivalului.

Cei interesați vor putea găsi mai multe detalii despre filme, trailer-ele acestora, precum şi programul complet al festivalului pe website-ul festivalului, iar pagina de Facebook le va sta la dispoziție cu noutăți în timp real.