Stock image of signing papers

2018: E timpul ca oamenii să nu mai fie sistematic uitați în afara legii

PRIDE România, asociația LGBTQ clujeană, ia act de declarațiile Președintelui PSD Liviu Dragnea și ale Președintelui ALDE Călin Popescu-Tăriceanu privind necesitatea adoptării unei legislații care să recunoască parteneriatele civile și reiterăm importanța unei astfel de legi, în condițiile în care membrilor comunității LGBTQ cât și a celorlalte cupluri heterosexuale necăsătorite le sunt încălcate și nerecunoscute drepturi pe care persoanele căsătorite le au decurgând din acest statut, fiind prin urmare dezavantajați în cele mai diverse situații de viață.

Existența unei diversități de aranjamente familiale în afara căsătoriei nu poate fi negată. Două persoane de sexe diferite sau de același sex care conviețuiesc împreună, fără ca această conviețuire să fie recunoscută de lege nu pot beneficia în acest moment de posibilitatea de a achiziționa bunuri împreună (pe numele la ambii parteneri), nu au acces la informațiile cu privire la starea de sănătate a partenerului în cazul în care acesta este spitalizat, nu beneficiează de dreptul la moștenire (fără un testament scris anterior pentru care se plătesc taxe suplimentare costisitoare), nu au acces la dreptul la co-asigurare sau la decizii medicale pentru partenerul de viață.

„E timpul pentru fapte concrete. E timpul ca toți politicienii, indiferent de partidul din care provin, să înțeleagă și să aplice concret principiile de bază ale democrației. E timpul ca drepturile anumitor categorii de cetățeni să nu mai fie marginalizate și considerate neimportante. E timpul ca oamenii să nu mai fie sistematic uitați în afara legii, beneficiind de mai puține drepturi decât toți ceilalți chiar dacă la categoria responsabilități, obligațiile sunt egale pentru toți. Un stat cu adevărat democrat respectă dreptul fiecărei categorii de populaţie la o viaţă privată aşa cum şi-o doreşte, atâta timp cât nu încalcă drepturile celorlalţi indivizi, chiar dacă acel mod de convieţuire nu reprezintă majoritatea populaţiei”, este de părere Lucian Dunăreanu, Președintele PRIDE România – asociația LGBTQ din Cluj-Napoca.

Privind declarațiile vicepremierului Paul Stănescu cu privire la organizarea în luna mai 2018 a referendumului constituțional pe tema redefinirii familiei în Constituție, insistăm și cu această ocazie să reafirmăm că limitarea drepturilor cetățenilor nu se supune la vot iar toată această campanie inițiată are ca rezultat dorit creșterea gradului de intoleranță și ură față de anumite categorii de cetățeni ai României și, implicit, divizarea cu bună știință a societății.

„Ce credeți că s-ar întâmpla la un referendum dacă românii ar fi chemați la vot pentru limitarea drepturilor maghiarilor din România? Sau ce s-ar îmtâmpla dacă referendumul ar decide segregarea rromilor? Și ce oare s-ar întâmpla dacă românilor li s-ar propune printr-un referendum să decidă asupra interzicerii cultelor creștine neoprotestante (Martorii lui Iehova, Uniunea Baptistă, ș.a.)? Dreptul majorității de a decide nu intervine peste dreptul minorităților de a-și practica liber și legal acele practici definitorii comunității în sine, practici care nu fac rău celor din jur”, spune Lucian Dunăreanu.

Totodată și PRIDE România insistă cu această ocazie pe lipsa de oportunitate a organizării unui referendum constituțional pe tema redefinirii familiei în Constituție și a cheltuirii nejustificate a unei sume importante de bani din Bugetul statului, în condițiile în care toată lumea știe că în acest moment, cu legislația pe care o avem deja, niciun cuplu format din persoane de același sex nu are posibilitatea legală de a se căsători (Codul Civil împiedică deja acest lucru).

PRIDE România este o organizație legal constituită din Cluj-Napoca, ce și-a propus să continue proiectele de succes de până acum, să inițieze altele noi, să dezvolte în continuare comunitatea LGBTQ locală, să pună umărul alături de organizațiile partenere la demontarea temerilor nefondate alimentate de grupările și coalițiile intolerante și să lanseze invitații la dialog fără ură, la o cunoaștere reciprocă și la promovarea respectului pentru omul de lângă noi, indiferent de diferențele dintre noi. Din proiectele și campaniile majore menționăm: festivalul internațional de film „Serile Filmului Gay”, „Cluj Pride” precum și campania #SpuneDrept, campanie ce a câștigat locul 1 la Gala Tineretului din România (2017), competiție organizată de Ministerul Tineretului și Sportului, campanie finalistă totodată la Gala Națională a Voluntarilor (2017).