Eu sunt! Și? Cluj Pride 2019

2019: Sancțiune CNCD pentru spectacolul „Eu Sunt! Și?”

PRIDE România, asociația LGBTQ clujeană, printre altele și organizator al festivalului Cluj Pride, a primit o amendă de 2000 lei de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că a invitat spectacolul „Eu sunt. Și?”, o producție a companiei Teatrul Bagaj realizată în colaborare cu Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și „REACTOR de creație și experiment”, să aibă o reprezentație și în cadrul festivalului Cluj Pride.

Spectacolul se joacă din 2018 și s-a vorbit de el încă de pe atunci, inclusiv pe postul public de televiziune. Tot atunci au apărut în cadre și actorii îmbrăcați în călugări, imagini care nu au deranjat. Niciun alt festival în care s-a mai jucat și nici producătorii spectacolului (care l-au conceput și care l-au interpretat) nu au fost reclamați și cercetați și nu au primit vreo amendă. Nu a deranjat spectacolul niciunde, doar în momentul în care a fost jucat la noi. Credem, așadar, că în toată judecata aceasta vorbim de un dublu standard.

Cu toate că vom depune toate contestațiile posibile și ne vom lupta alături de colegii de la ACCEPT pentru anularea deciziei CNCD (aberantă, zicem noi) de a limita și cenzura un act artistic, PRIDE România înființează în același timp un fond pentru strângerea banilor de amendă.

Credem cu convingere însă că acești bani nu se vor folosi în ultimă instanță pentru plata unei amenzi, ci în organizarea unor evenimente culturale și sprijinirea unor proiecte ale artiștilor români ce doresc să abordeze tema homofobiei prin artă (și aici înțelegem toate formele ei – dans, film, fotografie, artă stradală, pictură, etc).

Dacă îți place ideea și crezi alături de noi că libertatea de exprimare artistică nu poate fi sancționată, fii parte din proiectul nostru. Intră pe pagina de donații, alege varianta prin care dorești să sprijini campania și menționează în tranzacție „bani de amendă”.

Periodic vă vom anunța ce sume s-au strâns, iar ulterior vom prezenta un raport cu destinația acestor fonduri.