DESPRE
PRIDE ROMÂNIA

PRIDE România este o asociație LGBTQ+ din Cluj-Napoca ce și-a schimbat statutul de la grup informal la organizație nonprofit înregistrată juridic în februarie 2018, asumându-și scopul de a promova drepturile omului, respectul pentru diversitate, incluziunea socială și protecția persoanelor ce fac parte din grupuri vulnerabile, precum și un comportament anti-discriminatoriu în cadrul societății civile.

Asociația, cunoscută precedent sub numele de Be An Angel România (BAAR), a fost înființată de către Lucian Dunăreanu încă din 2002, la Cluj-Napoca, activând drept grup informal. Cu toate acestea, nimic nu i-a împiedicat pe activiștii BAAR să inițieze și să dezvolte acțiuni, campanii și evenimente care, în toți anii aceștia, au transformat Clujul într-un oraș cu cea mai dezvoltată și vocală comunitate din țară, după București.

Un timeline al activității PRIDE România
Un timeline al activității PRIDE România

În fiecare an, din 2002, Be An Angel România a organizat activități de socializare în fiecare săptămână, în diferite locații închiriate, întâlniri care au adus oamenii împreună, unul mai aproape de celălalt, și pe care i-a făcut să simtă că aparțin unei comunități, în condițiile în care aceștia nu se prea cunoșteau între ei, iar mediul online și site-urile de socializare nu erau mai deloc dezvoltate. De la prima petrecere când am reușit să strângem aproape 20 de persoane, în 2018 petrecerile LGBTQ au ajuns la un număr, în medie, de 200 de participanți.

Angelicuss, un alt proiect inițiat de BAAR, a început în 2002 ca un newsletter săptămânal de informații ce s-a transformat ulterior într-o revistă glossy ce se comercializa la punctele de difuzare a presei (sub numele comercial de „Switch”) cât și, ulterior, într-un site de știri LGBTQ+ românesc actualizat zilnic. Angelicuss se adresa comunității gay din România, dar era totodată și o sursă de informare internațională, secțiunea în limba engleză fiind accesată de importante site-uri LGBTQ+ din întreaga lume care preluau informațiile noastre. De nenumărate ori, articolele Angelicuss au fost preluate de agențiile de presă și publicațiile din România, acest site fiind totodată o sursă serioasă de informare și mediatizare pe plan național a evenimentelor din comunitatea LGBTQ+ românească.

Din 2004, organizația a inițiat și organizat anual festivalul internațional de film „Serile Filmului Gay”, festival ce și-a propus să transmită într-un mod corect şi cât mai eficient un mesaj de deschidere către diversitatea culturală şi acceptarea valorilor individuale, singurul de acest gen din România. Festivalul Internațional de Film SFG, pe lângă proiecțiile cinematografice în competiție, a cuprins și cuprinde discuții publice, traininguri în facultățile clujene, lansări de carte, spectacole de teatru și expoziții, petreceri și campanii stradale de informare.

Încă din 2005, în Cluj am organizat anual concursul național „Miss Travesty România”, dar și diferite campanii de informare, flash mob-uri în spațiul public, activități ecologice sub sloganul „Noi nu suntem împotriva naturii!”, precum și activități caritabile și de sprijin ale persoanelor LGBTQ din Cluj aflate în situații dificile.

În anul 2017, Lucian Dunăreanu, președintele asociației PRIDE România a inițiat și organizat, împreună cu voluntarii care i s-au alăturat și cu suportul asociațiilor partenere ACTEDO și GO FREE, primul marș Cluj Pride din istoria Clujului. Concomitent cu acesta, campania noastră #SpuneDrept, organizată împreună cu aceiași parteneri, și-a propus recunoașterea drepturilor comunității LGBTQ+ din România și revendicarea spațiului public prin dialog și solidaritate. Determinare, rezistență, dialog, empatie și solidaritate. Asta a însemnat, pe scurt, #SpuneDrept, inițiativa care a câștigat locul 1 la Gala Tineretului din România (2017), organizată de Ministerul Tineretului și Sportului, la categoria „Implicarea tinerilor în comunitate” și care a fost finalistă la la Gala Națională a Voluntarilor (2017). 

Cluj Pride câștigă în 2018 premiul pentru încurajarea discursului public responsabil #spuneLGBT la GALA HATE AWARDS organizată de ActiveWatch, în timp ce echipa de voluntari PRIDE România se formează și se dezvoltă cu ajutorul cursurilor și al workshopurilor susținute de traineri de la asociația prietenă GO FREE – Asociația Pentru Sprijinirea Societății Civile. Continuăm seria de evenimente locale dedicate comunității (“Biblioteca Vie”) dar ne și solidarizăm unor cauze care ne sunt apropiate sufletului nostru (campania “Căși Sociale ACUM!” și “Marșul Femeii”, o inițiativă COMMA).

Tot în 2018 organizăm pentru prima dată la Cluj-Napoca, alături de alte grupuri locale și naționale, “Luna Istoriei LGBT” și ulterior decidem să implementăm sau să sprijinim organizarea unor evenimente în București, Sibiu și Timișoara. Luna iunie 2018 ne-a prins alături de surorile noastre de la “Queer Sisterhood”, salutând împreună în stradă verdictul CJUE în cazul “Coman-Hamilton”, iar tot în această lună, odată cu organizarea celei de-a doua ediții CLUJ PRIDE, am demarat ampla campanie a PRIDE România – SUNTEM AICI.

Toamna lui 2018 ne-a pus în fața faptului împlinit: să trebuiască să asistăm și să participăm alături de toate celelalte organizații la o campanie electorală murdară împotriva noastră, la un referendum al urii inițiat de Coaliția pentru Familie (CpF), fiind prezenți atât în mediul online cât și offline cu mesajul #boicot. În zilele de scrutin electoral am ales totuși să nu stăm acasă ci să ne implicăm ca și observatori voluntari în secțiile de vot. După ce ne-am liniștit că acest referendum a fost invalidat prin neprezentare, am ales să întărim și să profesionalizăm cât de mult posibil echipa de membrii și voluntari ai asociației, participând la training-uri, seminarii și proiecte naționale și internaționale. 

Totodată am devenit membrii ai rețelei NOSTRA – proiect ce și-a propus să întărească pe termen lung capacitatea a 15 ONG-uri de a fi proactive în domeniul drepturilor sexuale și reproductive și nediscriminării. Totodată această rețea de organizații va sprijini autoritățile publice de profil precum Ministerul Sănătății și CNCD să răspundă obligațiilor internaționale ale statului român cu privire la respectarea dreptului la sănătate pentru populațiile vulnerabile.

O bucurie pentru noi a venit în februarie 2019 când festivalul internațional de film „Serile Filmului Gay”, cel mai longeviv proiect al PRIDE România, a primit certificatul EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe – o inițiativă a Asociației Europene a Festivalurilor, susținută de Comisia Europeană și de Parlamentul European) pentru anul 2019-2020, acordat festivalurilor de către un juriu internațional de experți pentru contribuția remarcabilă în domeniile artei, implicării comunitare și deschiderii internaționale. Totodată festivalul nostru a fost nominalizat și la premiile EFFE, eveniment ce va avea loc la sfârșitul anului 2019. 

Pentru viitor, Asociația PRIDE România și-a propus să continue proiectele de succes de până acum, să inițieze altele noi, să dezvolte în continuare comunitatea LGBTQ+ locală, să pună umărul alături de organizațiile partenere la demontarea temerilor nefondate alimentate de grupările și coalițiile intolerante și să lanseze invitații la dialog fără ură, la o cunoaștere reciprocă și la promovarea respectului pentru omul de lângă noi, indiferent de diferențele dintre fiecare.