SERILE
FILMULUI GAY

SFG (Serile Filmului Gay) International Film Festival este primul festival de film internațional cu tematică queer din România. Fondat în 2004 de către Lucian Dunăreanu prin grupul local de inițiativă Be An Angel Romania, actualmente PRIDE România, festivalul reprezintă un prilej de vizibilitate a comunității LGBTQIA+ și a problematicii acesteia în societatea românească.

Festivalul este organizat în exclusivitate pe bază de voluntariat de către membri ai comunității LGBT+ din Cluj, împreună cu prietenii acestora, ceea ce îi permite să fie un festival complet necomercial, unde intrarea la vizionările de filme și la toate evenimente asociate este liberă.

Acesta își propune să transmită într-un mod corect și cât mai eficient un mesaj de deschidere către diversitatea culturală și acceptarea valorilor individuale. În programul festivalului figurează poiecții de filme artistice cu tematică LGBT+, atât în secțiunea de competiție, cât și în afara concursului, expoziții și spectacole, discuții și dezbateri, petreceri și alte evenimente.

„În contextul sumbru al demonizării comunității LGBTQ de către Coaliția pentru Familie și de către alți actori publici, a fost stabilit obiectivul de a aduce în prim-plan producțiile cinematografice cu tematică LGBTQ pentru a familiariza publicul larg cu ideea că persoanele LGBTQ nu sunt un segment periferic al societății, ci se află în nucleul acesteia, dar și pentru a promova prin intermediul artei frumusețea diversității umane. De asemenea, se poate observa tendința filmelor de larg consum de a reprezenta persoanele din comunitate în mod clișeistic și stereotipic. Festivalul contribuie la contracararea fenomenului – distructiv prin felul în care reduce realitatea la stereotipii.” – fondatorul festivalului, Lucian Dunăreanu.

Cluj-Napoca va fi şi acest an, în luna mai, gazda celei de-a paisprezecea ediţii a festivalului SFG, eveniment ce se bucură, an de an, de reputaţie şi recunoaştere internațională tot mai pregnantă. Ecourile şi succesul ultimei ediții i-au inspirat şi i-au obligat pe organizatori să acorde acestui festival importanţa, respectiv atenția cuvenită unui eveniment de prim rang, încercând să aducă pelicule reprezentative din toate colțurile lumii.

Festivalul, ajuns la cea de-a XIV-a ediție, va avea loc în perioada 8 – 17 mai 2020. Ca și în anii precedenți, după încheierea evenimentelor de la Cluj-Napoca, Caravana Serile Filmului Gay va poposi în mai multe orașe din țară, cum ar fi București, Iași, Sibiu și altele, aducând cu ea proiecții de film și evenimente conexe, pentru ca orice persoană interesată să învețe despre viaţa persoanelor LGBTQIA+ şi să socializeze într-un mediu prietenos şi artistic să poată face acest lucru.